BOVO-procedure
De begeleiding van leerlingen naar het voortgezet onderwijs
Om ouders op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en procedures rondom de overgang naar het voortgezet onderwijs (VO), worden zij vanaf eind groep 6 regelmatig geïnformeerd.
Hieronder wordt de route beschreven die de school volgt om tot een zorgvuldig onderbouwd advies voor het VO te komen. Wij hechten er grote waarde aan ouders hierin zo goed mogelijk te betrekken en te informeren.
Volgtraject en ouderbetrokkenheid
De ontwikkeling van leerlingen wordt vanaf groep 1/2 systematisch gevolgd door middel van het ontwikkelingsvolgsysteem KIJK!, methodetoetsen, IEP-toetsen, de NIO in groep 7 en de IEP-doorstroomtoets in groep 8. Ouders worden aan het begin van het schooljaar uitgenodigd voor een startgesprek en in februari voor het eerste ontwikkelgesprek, waarin de voortgang van hun kind wordt besproken. Indien gewenst, kan er na het tweede rapport een aanvullend gesprek plaatsvinden.
Vanaf groep 6 nemen leerlingen actief deel aan de start- en rapportgesprekken. Vanaf dit leerjaar vindt tevens een tweede rapportgesprek plaats. Tijdens het eerste rapportgesprek wordt een indicatie gegeven van de leerlijn ten opzichte van het mogelijke vervolgonderwijs. Het uitstroomprofiel vormt hierbij een richtlijn. Tijdens het tweede rapportgesprek worden de mogelijke onderwijskundige vervolgstappen besproken op basis van:
- Studiehouding en motivatie (doorzettingsvermogen, tempo, huiswerkattitude en zelfbeeld met betrekking tot het leren).
- Inzicht (zelfstandige verwerking, probleemoplossend vermogen).
- Vaardigheden (concentratie, zelfstandigheid en samenwerking).
- Sociaal-emotioneel functioneren (relatie met de leerkracht, relatie met medeleerlingen).
Voorlopig schooladvies in groep 7
In groep 7 zijn leerlingen aanwezig bij de start- en rapportgesprekken. Aan het einde van dit schooljaar ontvangen zij een voorlopig schooladvies, gebaseerd op verschillende indicatoren:
- De NIO-toets, die het mogelijke leerpotentieel van uw kind in kaart brengt.
- IEP-toetsen en methodetoetsen van de afgelopen twee jaar. De scores voor begrijpend lezen en rekenen wegen hierbij het zwaarst, omdat deze bepalend zijn voor een succesvol verloop in het voortgezet onderwijs.
- Leerlingkenmerken die van invloed zijn op het te volgen schoolniveau in het VO, zoals:
- Studiehouding en motivatie.
- Inzicht en probleemoplossend vermogen.
- Zelfstandigheid en samenwerking.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling.
Het voorlopig schooladvies wordt opgesteld door de leerkrachten van groep 6, groep 7 en groep 8, de intern begeleider en de directie. Indien een leerling in het VO extra ondersteuning nodig heeft (bijvoorbeeld binnen leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) of passend onderwijs), wordt dit eveneens in het advies meegenomen.
Definitief schooladvies in groep 8
In oktober vindt er een informatieavond plaats voor de ouders van de groepen 8 over de overstap van het PO naar het VO (exacte datum staat in de jaarkalender). Deze informatieavond wordt over het algemeen verzorgt door iemand uit het VO. Op deze avond wordt u geïnformeerd over de exacte aanmeldprocedure en de te ondernemen stappen. In het najaar ontvangt u ook een folder van BOVO Haaglanden met alle relevante informatie.
In het eerste kwartaal van groep 8 wordt de IEP-LVS toets afgenomen. Eind januari ontvangen ouders en leerlingen het eerste rapport en wordt het schooladvies voor het VO met hen besproken.
Dit advies wordt opgesteld door de groepsleerkracht(en)van groep 6 t/m 8, de intern begeleider en de directie. Het advies wordt gebaseerd op de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan in groep 8, maar ook in groep 6 en 7. Daarnaast bepalen factoren zoals sociaal emotionele ontwikkeling en gedrag, studiehouding en motivatie, inzichtelijk vermogen en vaardigheden zoals concentratie, zelfstandigheid en samenwerking mede het schooladvies.
Tussen 26 januari en 15 februari 2026 wordt de doorstroomtoets afgenomen. De definitieve data wordt later bekend gemaakt en is afhankelijk van de manier waarop de toets wordt afgenomen (op papier of digitaal). Deze toets meet de taal-, lees- en rekenvaardigheid van de leerling aan het einde van de basisschoolperiode.
Onze school maakt gebruik van de IEP-doorstroomtoets, ontwikkeld door Bureau ICE. De resultaten worden uiterlijk 15 maart 2026 bekendgemaakt.
De uitslag van de doorstroomtoets geldt als een objectieve, aanvullende indicatie voor de overgang naar het VO. Indien het toetsadvies hoger uitvalt dan het schooladvies, heeft de basisschool de verplichting het schooladvies te heroverwegen en indien nodig naar boven bij te stellen, tenzij dit aantoonbaar niet in het belang van de leerling is. In dat geval dient de school dit te onderbouwen. Indien de toetsresultaten lager uitvallen dan verwacht, blijft het oorspronkelijke schooladvies ongewijzigd.
Het schooladvies wordt vastgelegd in het onderwijskundig rapport (OKR), dat als overdrachtsdocument naar het VO dient. De basisschool heeft een informatieplicht ten opzichte van de middelbare scholen. Ouders hebben recht op inzage in het OKR en kunnen indien gewenst hun eigen visie toevoegen.
Het digitale systeem waarin het OKR wordt verwerkt, heet Onderwijs Transparant (OT). Ouders krijgen hierin een ouderrol toegewezen.
Aanmeldprocedure voortgezet onderwijs schooljaar 2025-2026
Ouders hebben het recht om hun kind bij meer dan één middelbare school aan te melden. De aanmeldperiode loopt van 18 maart tot en met 31 maart 2026. De aanmelding verloopt digitaal via Onderwijs Transparant. Voor specifieke onderwijsvormen zoals PRO, VSO, EOA en de KOPklas kunnen afwijkende procedures gelden. Ook voor aanmeldingen buiten de regio wordt gebruikgemaakt van een regionaal aanmeldformulier.
Onze school volgt de BOVO-procedure van de gemeente Den Haag. Om de aanmeldprocedure zorgvuldig te evalueren en de samenwerking tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te optimaliseren, nemen wij deel aan periodieke BOVO-bijeenkomsten. Om de gehele BOVO-procedure goed te volgen, raden wij u aan gedurende het schooljaar de website www.bovohaaglanden.nl te raadplegen.